Защо атлетите се облепват със странни ленти?

Олимпийското лято е в разгара си, атлети от цял свят мерят сили. От предишните олимпийски игри се забелязва тенденция атлетите да покриват телата си с ленти цветно тиксо, наречено кинезиологично тиксо, или просто кинези-тиксо. За какво служи този аксесоар?

Съществуват различни варианти, но основното иzползвано тиксо се произвежда в Япония от 1979 година. Според компанията производител, продуктът „намалява дискомфорта и улеснява движението на лимфни течности чрез микроскопично повдигане на кожата“. Също така тиксото, поставено върху мускули намалява болката и възпалението, релаксира натоварените и уморени мускули и поддържа работата им.

Различните фирми производители описват най-различни състояния, при които се препоръчва употребата на кинези-тиксото – от главоболие до мускулна треска, но съществуват много малко проучвания за това дали то наистина работи.

Много атлети предпочитат да използват тиксото, въпреки липсата на доказателства. Според клинични проучвания, при пациенти с различни костно-мускулни състояния, тиксото не оказва ефект. За хора със здравословни проблеми е малко вероятно да се повлияят от тиксо. Други изследвания показват, че облепването може евентуално леко да подобри движението.

Избора на използването на тиксо всъщност е логичен. Ако движението се подобри дори минимално, използването му от бегач е оправдано, тъй като разликата между победителя и загубилия понякога се изразява в стотни от секундата, така че подобрение дори от 0.05% може да се окаже разликата между златото и среброто.

Дори и тиксото да не върши никаква работа, използването му може да има положителен ефект, ако спортистът си мисли, че това е така. Множество проучвания доказват ползите от плацебо ефекта. Хора които си мислят, че са приели кофеин или морфин изпитват по-малка умора или болка, дори и когато са приели захарно хапче.

Психологическият ефект от подобни помощни средства има много по-голямо значение за спортиста, отколкото реалното им действие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *