Защо комарите като че ли хапят само мен?

От школата по здраве и тропически болести в Лондон имат отговор на въпроса. Причината за това някои хора да са като магнити за комарите е генетична.

Прекрасна лятна вечер, седиш си на открито с приятели, а комарите само теб хапят, никой от околните не се оплаква. Страшно е забавно на другите, коментират вкуса ти, ти пък ги наричаш самите тях кръвопийци – чудна картинка! И това не е измислица. Комарите наистина налитат повече на някои хора, и вече дори е известно кои точно. За да установят това, учените поставят Aedes aegypti, комар, пренасящ денга треска, в тръба, разделена на две части, като комара има възможност за избор дали да отиде наляво или надясно. В другия край на тръбите се намират близнаци. Осемнадесет еднояйчни и 19 двуяйчни двойки се записали доброволци да станат храна за комари. С помощта на близнаците учените забелязват разликата кого избират комарите.

Когато близнаците са идентични, и двамата са еднакво атрактивни или безинтересни за комарите. При неидентичните избора се променял – единия изглежда по-вкусен от другия. Така учените предполагат, че има генетична предразположеност в законите за привличане на комарите.

[quote]Въпросният ген, който прави хората примамка за комари вероятно повлиява миризмата, която насекомите възприемат.[/quote]

Предишни изследвания по темата разкриват, че телесната миризма играе роля за това кой ще се чеше и кой не. Така например хора с определено количество от определена бактерия, която живее по кожата, ги превръща в мишена. Както и хора с нулева кръвна група, което се свързва с определен аромат в потта.

Бременните жени се потят повече, защото бременността повишава телесната температура с един градус. Затова и те стават обект на атаки по-често. Същото важи и за хора с наднормено тегло.

В друго изследване е открито, че комарите се привличат от миризмата на мръсни крака, която всъщност се дължи на бактерии. Интересен факт е, че те се привличат и от определен вид френско сирене, което, както се разбрало, се прави от монаси, които го тъпчат с крака в процеса на обработка.

Учените се надяват един ден да могат да неутрализират конкретния аромат, който привлича комарите, с което да се намалят случаите на болести, пренасяни от тях. А дотогава препоръчват използването на репеленти, със съставки като пара-метан-диол, или ментогликол, пикардин, DEET, IR3535, както и лимон и евкалипт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *