Защо цикадите са толкова шумни?

Това, което чувате силно да кречети в горещите летни дни не са щурци, а цикади, и техните звуци могат да прогонят дори птиците в района.

Цикадите са насекоми от разред полутвърдокрили, имат добре изразени странично-разположени очи, къси антенки и прозрачни, подобни на мембрани криле. Познати са заради необикновено силния звук, който мъжките екземпляри произвеждат. За разлика от щурците, които произвеждат звук чрез стридулация, цикадите използват специфични екзоскелетни резониращи органи, наречени тимбали. Звукът им може да достигне над 120 dB, един от най-силните сред насекомите и би могъл да оглуши човек, ако е в непосредствена близост до ушите му.

Цикадите са единствените насекоми, способни да произвеждат такъв уникален и силен звук. Някои по-големи видове могат да произвеждат звук с над 120 децибела, което се доближава до прага на болката за човешкото ухо. По-малките видове свирят на такава висока честота, че не могат да бъдат чути от хората, но могат да причинят дискомфорт и дори страдания на кучета и други животни. Тези звуци издават мъжките, които си търсят партньорка. Всеки вид има характерна песен и това позволява да съществуват и да се развиват няколко различни вида на едно място.

Апаратът използван от цикадите за свирене е сложен. Органите, които произвеждат звук, се наричат тимбали. Тимбалите са двойка оребрени мембрани в основата на корема. Цикадата свири, като свива вътрешните мускули на тимбала, това води до засрещане на противоположните мембрани, което освобождава енергичен звук. Когато тези мускули се отпуснат, тимбалите се връщат в първоначалната си позиция. Учените все още не разбират напълно как този малък апарат произвежда такъв изключителен по сила и обем звук.

Цикадите обикновено свирят в най-топлата част от деня. В допълнение към привличането на партньор, силният шум действително отблъсква птиците. Песента на цикадата е болезнена за ушите на птиците и възпрепятства тяхната комуникация, което им пречи да ловуват на групи. Мъжките цикади от едно и също потомство синхронизират песните си за да увеличат общия обем на звука, което ги предпазва от хищниците.

За разлика от скакалците, които могат да опустошат цели растителни местности, цикадите са сравнително безобидни, като изключим звука. Какавидите се хранят със сок от различни видове дървета, включително дъб, кипарис, върба, ясен и клен. Възрастните използват техните хоботчета за да пият различни растителни нектари.
Цикадите са източник на храна за много видове птици и дори гризачи като катериците.

Дори и самите цикади трябва да вземат мерки за силата на звука, който произвеждат. Както мъжките, така и женските цикади разполагат с чифт големи огледални мембрани, наречени тимпани, които функционират като уши. Тимпаните са свързани със слуховия орган чрез късо сухожилие. Когато мъжките засвирят, сухожилието се свива, като опъва тимпана и елиминира резонанса от звука.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *