Живата музика намалява хормоните на стреса

През последното десетилетие голям брой проучвания показват, че слушането на музика, а и свиренето и пеенето, могат да имат позитивен ефект върху емоционалното състояние на хората. Но досега никой не беше обръщал внимание на концертите. Според последно проучване, музиката на живо понижава нивата на хормоните на стреса, включително стероида кортизол.

За да установят влиянието на живата музика, учените разполагат с 117 доброволци – от активно посещаващи концерти, до рядко слушащи жива музика. Доброволците посещават два концерта на композитора Ерик Уитакър (Eric Whitacre). Дават проби от слюнка преди всеки концерт и 60 минути след края. За да се елиминират променливите, и двата концерта са с една и съща продължителност, и се изпълнява същата музика.

[quote]Установява се, че нивата на стресовите хормони, като кортизол и кортизон намаляват значително по време на концертите.[/quote]

Кортизолът се произвежда в тялото от надбъбречните жлези, когато сме под физически или психически стрес, за да помогне за справянето с екстремните ситуации, когато например се изисква повече внимание и продуктивност (физическа или психическа). Високите нива на кортизол са признак, че текущото състояние на тялото не е способно да реагира адекватно на случващото се, което допълнително засилва секрецията на стресови хормони, включително адреналин. Всичко това е за наше добро, за да можем да оцелеем в стресовата ситуация, но продължителното излагане на високи нива на кортизол се свързва със сърдечни заболявания, диабет и импотентност. Затова поддържането на ниски нива е важно за цялостното здраве на организма.

Интересното при експеримента е, че историята на всеки доброволец и личните му предпочитания не оказват влияние върху резултатите – концерта се отразява почти еднакво добре на всеки. Учените признават, че експериментът е проведен в малък мащаб, и единствено разглежда ефекта от спокойната класическа музика, което е различно от шумните рок концерти. Също така признават и че не са имали контролна група, затова се планират последващи опити, за потвърждаване на връзката между музика и стрес.