Живеем в един пуст участък от Вселената

Нищо чудно, че все още никой не се е отбил да ни поздрави, намираме се в нищото … Какъв късмет!

Огромните празни пространства в космическото пространство се сливат като сапунени мехури. Според космолозите, материята на Вселената е разпределена неравномерно в гигантска мрежа, подобно на швейцарско сирене, чиито нишки се състоят от суперклъстери и галактични купове. Изненадващото в случая е, че нашата галактика, Млечния път, се намира в едно сравнително пусто място във Вселената.

В изследване от 2013, Ейми Баргър и Райън Кийнън показват, че в цялостната структурата на вселената нашата галактика се намира в едно огромно празно пространство, където има далеч по-малко галактики, звезди и планети. Сега ново изследване на учен от UW-Madison, студент на Баргър, не само потвърждава идеята, че се намираме в една от „дупките на космическото швейцарско сирене“, но данните могат да спомогнат за разбиране на различията между отделните измервания на Константата на Хъбъл – единицата която космолозите използват, за да опишат скоростта, с която вселената се разширява.

Проблемите възникват от осъзнаването, че различните техники, които астрофизиците използват, за да измерват колко бързо се разширява вселената, дават различни резултати.

„Без значение каква техника използвате, трябва да получите същата стойност за степента на разширяване на Вселената“, обяснява Бен Хоскейт, студентът от Уисконсин, който представи анализа за празнината в която живеем. „За щастие, това че живеем в пуст участък от Вселената помага да се обяснят някои съществуващи проблеми.“

Когато материята около празното пространство е много повече от тази в него, тя упражнява по-голяма гравитационна сила, което неминуемо засяга стойността от константата на Хъбъл, която измерваме чрез изследване на сравнително близки супернови. Но когато използваме техника засичаща космическия микровълнов радиационен фон (CMB – остатъчно лъчение от Големия взрив), стойностите са различни.

Пустата област, в която се намира Млечния път, е поне седем пъти по-голяма от средната такава структура във Вселената, и е с радиус около 1 милиард светлинни години. Към днешна дата това е най-голямото празно пространство известно на науката.

Така че в крайна сметка, не разстоянията във Вселената са огромни, а късметът ни е малък и се намираме във възможно най-пустия район от видимата Вселена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *